Vizitati noul site http://c9graphics.webs.com. Acest siteva oferva o gama vasta in domeniul editarii grafice, audio si video.
Check out my published content!

duminică, 10 octombrie 2010

S-a descoperit o planeta asemanatoare cu Pamantul



Astronomii care au studiat o stea apropiata de sistemul nostru solar, sunt de parere ca au gasit primul corp ceresc care ar putea sa sustina viata, mai exact o planeta cu atmosfera, clima temperata si cel mai important, cu apa.

Alte planeta extrasolare au fost numite Earthlike (Asemenea Pamantului), insa, astronomul Paul Butler este sigur ca, “aceasta este cu adevarat prima Earthlike, nici prea calda, nici prea rece”.

Orbitand steaua Gliese 581, o data la 37 de zile, noua planeta numita Gliese 581g este, “de marimea perfecta si la distanta exacta (de soarele sau) pentru a sustine apa lichida”, adauga Butler, cercetator astronom la Carnegie Institution for Science din Washington D.C., intr-un interviu online.

Gliese 581g in Zona Goldilocks

Fiind situata la numai 20 de ani lumina de Pamant, Gliese 581este printre cele mai apropiate stele de Pamant. Cercetatorii au descoperit deja sase planete care orbiteaza Soarele Rosu, facand din Gliese 581 centrul celui mai mare sistem solar aflat in vecinatatea noastra.

In anul 2007, o alta planeta din acelasi sistem solar, Gliese 581c, a fost anuntata ca potentiala sustinatoare de viata, insa s-a descoperit mai tarziu ca se afla mult prea aproape de soare si probabil planeta este prea calda.

O alta planeta, Gliese 581d, se crede ca orbiteaza la limita de frig a limitei de sustinere a vietii. Chiar daca teoretic ar putea sustine viata, Gliese 581d ar avea nevoie de o atmosfera groasa si compacta, cu un efect puternic de sera pentru a incalzi, pana la punctul de adaptare a vietii.

“Aceste planete sunt foarte aproape de conditii de viata, dar este foarte greu de crezut ca exista ceva acolo”, spunea Steve Vogt, profesor de astronomie si astrofizica la Universitatea California, Santa Cruz. “Cea descoperita recent insa, se afla chiar intre acestea doua, in acelasi sistem solar”.

Extraterestrii pe planetele Earthlike?

De trei ori mai mare decat Pamantul, noua planeta descoperita este legata de soarele sau, adica una dintre fete este permanent luminata, in timp ce restul sta in bezna. Extraterestrii, daca exista, traiesc probabil pe linia limitei dintre lumina si intuneric, in regiunea cu temperatura numita “terminator”, in limbaj stiintific.

Daca ne imaginam aceasta priveliste, spunea Vogt, “Practic vezi aceasta stea la orizont. Vezi un rasarit sau un apus etern. Vezi un rasarit daca esti optimist, sau un apus daca esti pesimist”.

Aceasta descoperire sugereaza si alte posibilitati

Descoperirea planetei Gliese 581g a fost posibila dupa 11 ani de observatie, in mare parte realizata de observatorul W.M. Keck din Hawaii. Informatiile au permis cercetatorilor sa detecteze oscilatiile din orbita stelei, cauzate de gravitatia soarelui in jurul careia orbiteaza planeta, o tehnica numita velocitate radiala.

Avand in vedere faptul ca aceasta planeta a fost descoperita relativ usor, 10-20 de procente dintre stele sunt potentiale planete care sa sustina viata, spunea Vogt intr-o conferinta de presa. “Pot sa fie zeci de miliarde de sisteme asemanatoare, numai in galaxia noastra”.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu