Vizitati noul site http://c9graphics.webs.com. Acest siteva oferva o gama vasta in domeniul editarii grafice, audio si video.
Check out my published content!

luni, 15 noiembrie 2010

Stiluri de comunicare cu partenerul

In revista “Peoplethinking” Victoria Satir declara ca “indata ce omul apare pe lume, din momentul in care s-a nascut, comunicarea este cel mai puternic factor care determina ce relatii stabileste cu ceilalti si ce se intampla cu el”, cum reuseste sa supravietuiasca, cat de eficient este, cum isi dezvolta viata intima... Toate acestea sunt la modul general dependente de abilitatile de comunicare ale omului. Acest capitol urmareste natura relatiilor pe care le stabilim cu ceilalti, satisfactie sau insatisfactie in cadrul relatiei si cum ne putem imbunatati relatia. Un lucru pe care il au in comun toate relatiile este comunicarea. Prin comunicare nu doar concepem si mentinem o relatie, dar putem sa-i si punem capat. Prin intermediul comunicarii ne exprimam si transmitem nevoile noastre celorlalti. Unele relatii pe care le stabilim sunt intense, altele sunt superficiale sau/si aproape lipsite de sens. Tot la fel comunicarea care caracterizeaza aceste relatii poate fi superficiala sau fructuoasa. Indiferent de natura ei, ceea ce ne aduce impreuna intr-o relatie este comunicarea si ceea ce se intampla cu relatia in decursul timpului este un rezultat al comunicarii. Comunicarea poate da viata relatiei sau poate “sa o omoare”.

Relatiile dintre sexe nu sunt decat o lupta continua, adesea inconstienta, intre ambitiile, reprosurile si sensibilitatile fiecaruia.

Nu putine sunt cazurile cand barbatii isi exprima nemultumirile fata de anumite atitudini sau comportamente ale femeii. La fel de "putine" sunt si situatiile in care femeile accepta felul de a fi al barbatilor sau modul lor de a intelege viata. Practic, relatiile dintre sexe nu sunt decat o lupta continua, adesea inconstienta, intre ambitiile, reprosurile si sensibilitatile fiecaruia.In relatia de cuplu, rareori barbatii si femeile se gandesc la acelasi lucru, chiar daca folosesc aceleasi cuvinte. Se pare ca avem nevoie de translatori.

Din nefericire, exista multe cazuri cand intentia noastra si mesajul au continuturi diferite, acest fapt fiind explicat de mai multe cauze. De exemplu un mesaj pentru partener poate fi influentat de tonalitatea vocii sau de starea de spirit a celui care vorbeste. „Esti alintata ca o pisica” poate fi, atat o forma de alint (cand e spusa cu o voce calda), dar poate suna si ca un repros (cand nervozitatea caracterizeaza glasul barbatului, tonul vocii poate fi ironic, intensitatea crescuta, ridicata).In al doilea rand, chiar starea de moment a celui care recepteaza afecteaza si ea continutul mesajului. Astfel, pentru o persoana deprimata, un compliment poate suna fals, chiar daca vine din partea unui apropiat si chiar daca intentia celui care transmite mesajul este cat se poate de pozitiva si constructiva.

Apoi, foarte multi dintre noi avem tendinta de a presupune ca celalalt intelege ce vrem sa-i spunem si ne surprinde cand aflam ca, de fapt, nu este deloc asa. Acest lucru se intampla mai ales in cazurile in care presupunem ca partenerul ne cunoaste atat de bine, incat el intelege ce vrem sa-i comunicam. Mai mult, consideram ca ne poate citi si gandurile, insa aceasta „scurtatura” in comunicare genereaza probleme deosebite. Este destul de greu sa identifici ce simte sau ce gandeste o alta persoana, fara sa o intrebi, fara sa ceri informatii despre aceasta. Asadar, pentru a va imbunatati comunicarea, ar trebui sa ascultati atent ceea ce transmite partenerul, dar sa-i observati si starea de spirit, sa-i intelegeti si punctul lui de vedere. Enumerati-va nemultumirile si rezolvati-le pe rand, incercand sa nu deviati discutiile sau sa favorizati aparitia culpabilizarilor... pentru ca acestea duc la comunicari de tipul: „comunic pentru celalalt / comunic impotriva celuilalt” (folosind reprosul, justificarea, contrareprosul). E de dorit a se comunica in maniera „comunic reprezentandu-ma pe mine” folosind schimbul de opinii, dialogarea, critica sanatoasa...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu